Хенриета Георгиева, Марица Петър Иванов e професор по социална психология. Директор

...
Хенриета Георгиева, Марица Петър Иванов e професор по социална психология. Директор
Коментари Харесай

Проф. Петър Иванов: България умира! Изходът е само един: 70 000 лева помощ за трето дете на образовани родители

Хенриета Георгиева, " Марица "  

Петър Иванов e професор по обществена логика на психиката. Директор на Демографския институт към Българската академия за просвета и изкуства (БАНИ). Автор на писания по приложна психоанализа, приложна психотерапия. Бил е учител и декан в няколко университета. Зам.-председател е на Центъра за демографска политика. 

- Не е ли прекомерно черногледо да твърдите, че нацията е в клинична гибел във връзка с демографията? 

-Как ще е черногледо, като е самата истина?! Според формалните данни България изчезва, бяхме 9 милиона, в този момент сме 6 милиона. 15.5 промила е смъртността, съгласно Организация на обединените нации. Т.е. 16 души на 1000 умират годишно, преди всичко сме по смъртност измежду 235 страни, доста пред втората. На 212-о място сме по раждаемост от 226 страни. Световни първенци сме по изгубване на популацията - броячът на Организация на обединените нации регистрира на Петровден, 29 юни, рухването ни под 7 милиона. 

Всяка година у нас умират 110 000 души, а се раждат 60 000, т.е. понижаваме с 50 хиляди от негативен натурален приръст. Най-малко 30 000 годишно емигрират, плюс горните 50 000, стават общо 80 000 - с толкоз се топим годишно, което прави приблизително с 220 души дневно, 9 души на час.

Истината обаче е по-лоша, защото в действителност на час понижаваме с 13 етнически българи, а се усилваме с 4 роми, което дава общо тези минус 9. И липсват светли вероятности - с въпроса се занимават извънредно некомпетентни хора. Написаха национална Стратегия за демографско развиване до 2015 година в Българска академия на науките, където работят 10 000 души. Вземат милиони и тлъсти възнаграждения за битка с демографската злополука, а резултатите падат надолу - към този момент сме първи в света по смъртност в ранглистите на Организация на обединените нации. След нас са Сирия, Афганистан, където се водят войни, Свазиленд с 30 % заболели от СПИН. 

- Как стоят нещата в Пловдив? 

- Населението също понижава. По данни на Национален статистически институт в този момент сте 663 000 души в Пловдивска област. След някоя година ще останете 500 хиляди, т.е. намалявате с 20-30 %. Да не приказваме за дребните градчета в Делиормана, в Западна България. Официално през 2017 година в Пловдив са се родили 4900 деца, а са умряли 9885 души. Разликата е 5000! Пловдив изчезва, най-старият град на Балканите! 

А истината евентуално е още по жестока, тъй като в Национален статистически институт работят 1100 казионни чиновници, които си гледат заплатите и пишат хубави работи. Дори споделят: Няма злополука! А цифрите приказват противоположното. 

Точно в Пловдив през 1962 година се роди 8-милионният българин. Роди се и 9-милионният, в този момент паднахме под 7. Според прогнозите на Демографския институт към БАНИ българите към 2050 година ще бъдат към 4.5 милиона, от които 3.5 милиона роми. Според таблица на Организация на обединените нации 18 от 20-те най-бързо намаляващи страни в света са някогашни социалистически. На първо място е България, която ще стопи до 2050 година 27.9 % от популацията си. 

-Не е ли вероятен поврат? 

- Възможен е, само че не до момента в който ни ръководят някогашни комунисти, сътрудници на Държавна сигурност. С моя екип професори, най-хубавите демографи статистици у нас, сме издали 7 книги за демографската злополука. Описали сме какво би трябвало да се прави. 

- Кои са ограниченията, които могат да ни спасят? 

-Първо - вземаме опита на страни, които се оправиха с демографския проблем. Полша годишно харчи десетки милиарди, 1.2 % от Брутният вътрешен продукт, за това. Миналата година имат 46 000 деца повече. Унгарците дават 30 000 евро за трето дете. Путин дава пари на майките. Второ - да се изключи Българска академия на науките от решение на казуса, да не се харчат непотребни пари. В Демографския институт имаме 24 национални стратегии против аргументите за демографската злополука. 70 000 лева минимум би трябвало да се дават при трето дете на образовани родители, минимум със приблизително обучение. Това сочи немският опит. Не може да не можеш да броиш до 10, а да имаш 11 деца, за които да вземаш пари! Докато политиците дремеха, генофондът ни изчезна, най-интелигентните избягаха в чужбина. Трябва да си вманиачен да останеш в тая страна. 

-Ще проработи ли новата демографска стратегия на кабинета? 

- Малко се стреснаха, откакто разгласих данните на Организация на обединените нации. Сега ще завалят планове, ще вземат едни пари. За някои хора демографската злополука е златна кокошка. Кой ще сътвори плануваните 65 000 деца до края на годината? Министерството, държавното управление? Как ще накараш продавачка с 300 лв. заплата да има три деца? Няма да стане!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР